úterý 24. března 2015

Za město půvabnější

Motto: 
Život je příliš krátký, než abychom jej strávili dlouhým plánováním, aneb jsou věci, jež mohou být hned.
           
Náš příspěvek na našem FB z 18.března
se týkal námětu úpravy prostoru (zde na druhém snímku) tak, aby pohled z laviček směřoval na panorama historického jádra města Č. Budějovice, podobně jako ve švýcarské Basileji.




….. jeden z komentářů a reakce na něj:

Jindřich Kroul Jen je škoda, že se tím někdo zabývá až v roce 2015....ale hlavně, že někdo. Snad se to opravdu brzy změní. Kolem českobudějovického planetária by to taky chtělo zásah, ostatně podobných míst je ve městě celá řada.

Domovina za živé město Ano, je mnoho míst, která by mohla být za minimální prostředky rychle proměněna. O zásah u planetária jsme žádali před rokem kraj. Něco se změnilo, zatím jen plot a prostor za plotem, cesta kolem řeky po výběžku je však, bohužel, plná odpadků, náletového houští. Prostá péče, několik laviček, obchůzky policie, stačilo by málo. Je odtud nádherný výhled na soutok, na město. Jen vůle úpravu zorganizovat. Brzdným a nejčastějším zaklínadlem je, že prostor obsadí feťáci. Když se zajímavých míst ochotně vzdáme a přepustíme je těm, komu nevadí zanedbaný prostor, pak ano.

CBArchitektura Město se celým územím zabývalo v ideové soutěži v roce 2013, kde byla řada návrhů s různým přístupem. Soutěž ukázala i na problémy ohledně majetku města, kraje, povodí a soukromníků, což v realitě vyžaduje spolupráci, která vůbec není lehká. Určitě se tohle téma objeví na komisi pro architekturu, kam chodí i náměstci a ty věci se začínají řešit. Bohužel postupy a standardy jsou zaběhlé a mění se jen pomalu. MV


PROTOŽE je cesta opisující oplocený areál planetária podél břehů na soutoku Vltavy a Malše veřejnosti volně přístupná, zajít na ni může každý, tj. i turisté i děti i kmeti. Protože odpadky na ní jsou nevábné, listí neshrabané, péče nevalná, je tato situace zvláště zarážející v místě s obrovským potenciálem být vysoce atraktivním. 

PROTO půjdeme tuto sobotu 28. března v 10.00 hodin s pytli na odpad, vybaveni rukavicemi, hráběmi a dobrou vůlí, cestu uklidit. Aby byla čistá, vzhledná a půvabná HNED. Protože tady stačí jen uklidit. Krásu nám zdarma věnuje příroda. 

Přijdete-li nám pomoci, kdo chcete pro své město také něco udělat, můžeme ruku k dílu přiložit společně a „ošklivého žabáka proměnit v prince“. Protože jsou věci řešitelné občansky, bez nutnosti zasedání komisí. 
Nicméně, bylo by skělé, kdyby komise navrhla tabulky se vtipným a osvětovým obsahem vyzývajícím k udržení pořádku. K umístění minimálně tam, kde se lidé o své okolí starají.


VĚŘME VE SVÉ MĚSTO.


za spolek Domovina
Irena Šefčíková
Barbora Kubatová
Karel Skalický




Žádné komentáře: