pátek 10. dubna 2015

Postřehy z velikonočního pondělí

Velikonoční alegorický průvod procházející a zastavující se v ulici U Černé věže. Přihlížející na jednom z chodníků musí na představení hledět přes zaparkovaná auta. Neměla by tam být. Alespoň někdy, dočasně. Ulici by nicméně velmi slušela pěší zóna. Má pro to okamžitě veškeré atributy. Zajímavou architekturu, hezké povrchy, fungující obchody, dostatečné množství pasantů. Jen tomu všemu věnovat prostor.

Průvodem zaujatí turisté mají co fotit. Budou mít na co vzpomínat. Živé město je zážitek, pro který se do něj rádi vrátíme. Město bez života si pamatujeme jen jako město bez života, to je vše. Organizátoři, aktéři a účastníci průvodu - jste úžasní. Poledne o velikonočním pondělí 2015 si budeme dobře pamatovat a příště se zase rádi připojíme. A povíme to dál a přizveme své přátele.


Děti. Vše brzy znudí, leč voda je živel, která vždy přitáhne pozornost. Jiný další trvalý vodní prvek na náměstí, především pro děti, třeba průběžné strouhy po jeho obvodu jako jsou všudypřítomné ve městě Freiburg - to by mohla být ta pravá atrakce, proč jít s dětmi na náměstí či lépe, proč by si děti přály na na městí s rodiči zajít a setrvat! Nebyl by to třeba dobrý dárek k 750. výročí od založení? Vody mají České Budějovice opravdu dostatek.

V zápětí po odchodu průvodu a přihlížejících náměstí opět osiřelo a upadlo do své obvyklé víkendové letargie.



Irena Šefčíková
Foto: dtto

Žádné komentáře: