pátek 27. února 2015

Město jako místo k životu


Ulice v dánské Kodani. 
Na nedávné veřejné prezentaci cyklogenerelu pro České Budějovice byl všem přítomným, a nikoliv jen cyklistům, představen návrh budoucí možné cykloinfrastruktury.
Cyklogenerel je nyní ve fázi prostého dokumentu. Závazným se stane až schválením radou města a jeho přijetím při hlasování zastupitelů. Mohlo by se tak stát, dle vyjádření náměstka pro dopravu, v březnu (rada města) a pak v dubnu (zasedání zastupitelstva) tohoto roku. Poté může být cyklogenerel, coby závazný dokument, jedním z důležitých nástrojů při plánování rozvoje udržitelné dopravy ve městě.
Jsme optimisté a věříme, že změny nyní nastanou rychle, dokonce s účastí těch, kdo se až dosud podíleli na současném zahlcení ulic a veřejných prostranství auty. České Budějovice, jedno velké souvislé parkoviště a dopravní uzel, mají „našlápnuto“ ke své (staro)nové podobě. Totiž k městu, jehož ulice budou sloužit opět především lidem, nikoliv hlavně autům.

Lidická ulice v Českých Budějovicích. Ulice, jíž do blízké základní školy přichází pěšky také mnoho dětí.













Všem, kdo se podíleli na „doručení“ společenské objednávky bývalému vedení města, jež se k zadání nového cyklogenerelu, tomuto „odvážnému“ (ve vyspělém světě již standardnímu) kroku nakonec odhodlalo, tj. všem spolkům, aktivním občanům, přívržencům cyklodopravy, též z řad úředníků a politiků patří velký dík. Je třeba zdůraznit, že se nic nestalo samo, či z rozhodnutí jednoho politika. Nový cyklogenerel je výsledkem veřejných debat iniciovaných spolky, uskutečněných cyklojízd a akcí, přesvědčování politiků na zasedáních zastupitelstva, psaní do novin, tlaku veřejnosti. Je především jejich zásluhou, že se cyklodoprava a cykloinfrastruktura stala debatovaným společenským tématem. Je tu konečně nový cyklogenerel, tedy odhodlání, a před námi velmi mnoho práce. Jsme na začátku cesty k ozdravení městského prostředí. Pro sebe, pro nás, pro naše děti. Na cestu ke zdravému a živému městu se mělo vykročit daleko dříve. Nicméně, jsme rádi, že se věci dávají do pohybu.

Cyklodopravě a smíšenému dopravnímu systému přejeme úspěch.


Článek vyšel v Českobudějovickém deníku, dnes 27.února 2015

Irena Šefčíková





Žádné komentáře: