úterý 26. dubna 2016

MÁ TO CENU, VÁCLAVE.

 Na prostranství po prostém vymýcení náletové vegetace nastala okamžitě "výměna  jeho obyvatel"

Park bez oplocení, zkrášlený, doplněný venkovním mobiliářem, přístupný veřejnosti je to, co živé město potřebuje. Zde nevyužitý potenciál, omezený plotem, na soutoku dvou řek. Řešení přitom může být rychlé a prosté, jen se dohodnout.
MÁ TO CENU, VÁCLAVE! (https://www.youtube.com/watch?v=1a5b8o_OJj8)

Když přicházíme na magistrát s podněty na investičně zanedbatelnou úpravu a zkrášlení veřejných prostranství, je nejčastější odpovědí, že vandalové, feťáci a nekalí živlové výsledek úsilí následně zmaří. 

Že je to klišé, o tom svědčí břehy parku Háječek na soutoku Malše a Vltavy v Č.BU. Prostranství a lavičky kdysi „obývané“ těmi, kdo svá obydlí nemají, se po vyčištění od náletové vegetace, otevření a proslunění prostoru okamžitě stávají místem pro lidi přirozeně přitažlivým. Jejich „obyvatelé“ se jakoby mávnutím proutku vymění.

Takových prostor je ve městě nespočet. Stačilo by jen učinit je nenáročnými úpravami lákavými pro ty, kteří si krásných míst hledí, neb přirozeně vybízejí k setrvání. Jednoduchý způsob, jak pomoci zastavit exodus lidí z města na periférie.
Před vymýcením náletové vegetace
Bývalo to skryté útočiště těch, kdo domov nemají.


Text a foto: Irena Šefčíková

Žádné komentáře: